Güney Kore Devlet Başkanı Yoon’un Sıkıyönetim Kararı Azledildi
Güney Kore’nin önde gelen ajansı Yonhap’ın verdiği habere göre, Yoon’un 3 Aralık’ta kısa süreli olarak ilan ettiği sıkıyönetim kararı, “anayasaya ve yasalara aykırı” olduğu gerekçesiyle Ulusal Meclis’te azil önergesiyle ele alındı.
Azil önergesinin kabul edilmesi için 200 milletvekilinden onay alması gerekiyordu ve sonuçta 204 “evet” oyu alarak onaylandı. Oylamada 3 milletvekili çekimser kalırken, 8 oy geçersiz sayıldı.
Kararın son sözünü söylemek için sıra Anayasa Mahkemesi’ne geldi. Mahkemenin Yoon’un görevde kalıp kalmayacağına karar vereceği belirtiliyor.
İlgili kararın Anayasa Mahkemesi’ne ulaşmasının ardından Yoon’un görevine devam edip etmeyeceği netlik kazanacak.
Azil sürecinin ilerlemesinde belirleyici rol oynayacak olan Anayasa Mahkemesi, azli onaylamak veya reddetmek için 6 ay süreyle yetkilendiriliyor. 9 yargıcın bulunduğu mahkemede, liderin görevden alınması için en az 6 yargıcın oy birliği sağlaması gerekiyor.
Azil önergesinin kabul edilmesi için mecliste 200 milletvekilinin lehte oy kullanması gerekiyordu. Muhalefet bloğu 192 sandalyeye sahip olup nitelikli çoğunluğu sağlayabilmek için iktidardaki Halkın Gücü Partisi’nden en az 8 milletvekilinin desteğini alması gerekiyordu.
Önceki azil önergesi ise 7 Aralık’ta yapılan oylamada, iktidar partisinin milletvekillerinin boykot etmesi nedeniyle reddedilmişti ve sadece 3 milletvekili oy kullanmıştı.
Yoon’un Sıkıyönetim Kararı
3 Aralık gecesi televizyonda yapmış olduğu konuşmada, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlerde bulunmakla suçlayarak sıkıyönetim ilan etti. Fakat parlamentoda yapılan oylama sonucunda kararı geri çekmek zorunda kaldı ve ardından Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.
Yoon, muhalefeti hükümetin işlevini engellemekle suçladı ve sıkıyönetimin amacının Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmak ve anayasal özgürlükleri korumak olduğunu savundu.
Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordu komutanlarına toplantı talimatı vererek teyakkuzda olmalarını istemişti. Ayrıca, sıkıyönetim birlikleri olarak görevlendirilen askerlerin Ulusal Meclis’e girdiği bildirilmişti.
Ulusal Meclis’te yapılan acil oturumda sıkıyönetimin kaldırılmasını öngören önerge, 190 milletvekilinin onayıyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, yapılan oylamanın ardından sıkıyönetim kararının geçersiz hale geldiğini duyurdu.
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından sıkıyönetimi kaldırdığını açıklayan Yoon, durumu sonlandırdı.